Notícies

L'Editorial UOC, èxit de consultes rebudes en la col·lecció d'Intercanvi Científic UNE


L'Editorial UOC, èxit de consultes rebudes en la col·lecció d'Intercanvi Científic UNE

29/05/2023

Les 63 editorials universitàries participants en aquest projecte de col·laboració amb biblioteques a través d'UNEBOOK han rebut prop de 3 milions de visites el 2022

L'any 2022, la UOC va signar un acord amb la col·lecció d'Intercanvi Científic de les editorials universitàries espanyoles i centres de recerca, projecte de col·laboració amb biblioteques. Només en un any, l'Editorial UOC s'ha convertit en la tercera més consultada, amb 263.335 consultes. El seu llibre La recerca en comunicació, amb 91.000 visites, ha estat el segon més consultat.

La col·lecció d'Intercanvi Científic, integrada per més de 14.000 llibres digitals que s'ofereixen a través dels catàlegs de les biblioteques de les universitats, ha rebut 2.983.672 visites, segons dades extretes UNEBOOK, la plataforma promoguda per la UNE que gestiona aquest projecte en col·laboració amb les universitats. La UOC, amb 263.335 consultes rebudes, s'ha convertit en la tercera més consultada, per darrere de la UNED (amb 639.423 consultes) i la Universitat de Barcelona (amb 316.957). El llibre La recerca en comunicació, dels professors Alfons Medina i Jordi Busquet, ha estat el segon més consultat, ja que ha rebut 91.000 visites, darrere d Atlas de histología. Microscopía óptica y electrónica, d'Inés Martín-Lacave, José Carmelo Utrilla, José María Fernández i Tomás García-Caballero, publicat per la Universitat de Sevilla. L'any 2021, la col·lecció havia rebut 1.280.651 consultes.

Ciro Llueca, director d'Editorial UOC, valora la iniciativa molt positivament:

"La històrica col·laboració entre universitats per a l'intercanvi científic presenta una nova dimensió amb aquesta iniciativa, que observem com un pas més en la promoció de la ciència oberta en l'ecosistema de recerca i divulgació científica".

Els dies 1 i 2 de juny, en les jornades organitzades per la UNE en el marc de la Fira del Llibre de Madrid, es presentaran les estadístiques del 2023 i la seva evolució.


Instituciones participantes

Actualment, 63 universitats participen en aquest intercanvi dels seus fons editorials, accessibles de manera digital. A través d'UNEBOOK, 43 biblioteques universitàries estan connectades i es pot accedir a 14.000 llibres digitals.

La UOC aporta el 13 % de les publicacions de l'Intercanvi Científic; en total, 1.773 publicacions. La Universitat de València, que n'ofereix 1.668, és la segona universitat que més n'aporta. De les 63 institucions universitàries, les deu que n'ofereixen més sumen el 57 % dels títols.