08/03/2024
Ens trobem en un moment crucial de reflexió sobre els avanços i els reptes pendents en la lluita per la igualtat de gènere. Per això, volem que el marc del Dia Internacional de la Dona no sigui solament una ocasió per a reconèixer els assoliments de dones extraordinàries al llarg de la història, sinó que sigui també una oportunitat per a recalcar la importància de continuar promovent canvis significatius en la nostra societat.
En aquest context, l'Editorial UOC destaca tres publicacions que encarnen aquests ideals i ens conviden a reflexionar sobre el nostre paper com a agents de canvi. Aquestes obres llancen llum sobre la contribució indispensable de les dones en àmbits com la comunicació i la publicitat i, a més, ens ofereixen guies pràctiques i marcs teòrics per entendre i actuar davant els desafiaments actuals.
Amb aquestes lectures, busquem celebrar el Dia Internacional de la Dona, alhora que fomentem un diàleg continu i constructiu sobre com podem, individualment i col·lectivament, contribuir a la creació d'un món més equitatiu. A través de l'exploració d'aquestes pàgines, ens submergim en històries de lluita, resistència i esperança que ens inspiren a seguir endavant en el nostre compromís amb la igualtat de gènere.
1. “Hacia una comunicación feminista. Cómo informar e informarse sobre violencia machista” de l’Ana Bernal-Triviño, és una obra imprescindible que posa en relleu la necessitat d’un periodisme compromès amb la realitat de les dones i contra les violències masclistes. A través d’un anàlisi detallada, el llibre ens ofereix les eines per identificar i combatre el discurs masclista en els mitjans de comunicació, subratllant la importància d’una comunicació que promogui la igualtat i el respecte.
2. “¿Puede la publicidad ser feminista? Teoría y práctica del femvertising” de María Isabel Menéndez Menéndez, s'endinsa
en el món de la publicitat des d'una perspectiva feminista, qüestionant i
proposant com aquest poderós mitjà pot ser un aliat en la lluita contra el
sexisme. L’autora ens mostra una visió sobre com transformar la publicitat en
una eina per a l'empoderament femení, evitant caure a la trampa de la
"mentida violeta".
3. "Prensa
femenina: ¿herramienta para el empoderamiento de las mujeres?" de Marta
Orsini, trenca amb els prejudicis cap a la premsa femenina, explorant el seu
potencial com a mitjà per a l'empoderament de les dones. Orsini ens convida a
reconsiderar el valor de les revistes femenines, no com a vehicles de valors
tradicionals, sinó com a plataformes per al debat, la crítica i la redefinició
del feminisme en la societat contemporània.
Des de la nostra editorial celebrem el progrés
assolit i reconeixem el camí que encara ens queda per recórrer. Seguim endavant
cap a un futur d'igualtat. Feliç Dia de la Dona!