Humanisme i posthumanisme

Humanisme i posthumanisme

Eines per a unes ciències humanes en moviment

Francesc Núñez-Mosteo, Agnès Vayreda i Duran, Begonya Enguix Grau, Mara Martínez Morant, Josep Martí

Col·lecció: Manuals
Número: s/n

Dades del llibre

ISBN: 9788491809746
Publicació: 01/2023
Idioma: Català
Format: Rústica
Nombre de pàgines: 214
Mida: 15.5 x 23.5 cm
23.00 €

Lliurament: 10 dies laborables

ISBN: 9788491809760
Publicació: 01/2023
Idioma: Català
Format: EPUB
7.99 €
ISBN: 9788491809753
Publicació: 01/2023
Idioma: Català
Format: PDF
23.00 €

Sinopsi

Pensar l’humanisme i el posthumanisme comporta necessàriament fer un exercici de reflexió sobre qui som com a humans i quin lloc creiem ocupar en el planeta que compartim amb molts altres éssers. L’humanisme ens remet a una cosmovisió, un marc interpretatiu d’aquesta realitat que conforma el nostre món donat per descomptat. El posthumanisme, per contra, és el resultat d’una crisi propositiva d’aquesta determinada manera d’entendre el món i l’ésser humà, de concebre’ls i d’explicar-los. La lectura d’aquest llibre proporciona eines per donar resposta, des de diferents perspectives de la nostra visió occidental, a les preguntes fonamentals que ens interpel∙len. 

Autoria

Francesc Núñez-Mosteo
Autor

Professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), on dirigeix el màster d’Humanitats: art, literatura i cultura contemporànies. També és professor convidat de la Facultat de filosofia de La Salle-URL. Va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona i Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on es va doctorar. La seva investigació està centrada en l’àmbit de la sociologia de les emocions. Des de l’any 2000 ha participat i dirigit recerques relacionades amb la sociabilitat en línia i amb la domesticació (usos i adopcions) de les tecnologies digitals(TIC) i com aquestes intervenen en les relacions de parella. Actualment forma part del grup de recerca MEDUSA_Gèneres en Transició: masculinitats, afectes i cossos.

ORCID:  0000-0002-5335-8896
Universitat:  Universitat Oberta de Catalunya

Agnès Vayreda i Duran
Autor

Doctora en filologia per la UAB. Actualment és directora del grau d’Humanitats (2016) i professora agregada dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC. Va crear el grup de recerca a Comunitats virtuals, comunicació, interacció i cultura (GIRCOM) (1999-2007). Ha codirigit la col∙lecció Noves Tecnologies i Societat, Editorial UOC i representat la UOC a la Comissió dona i ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (2006- 2013). En investigació, actualment explora els processos de subjectivació i obediència en el context de la ciència neoliberalitzada. És membre del grup de recerca MEDUSA_Gèneres en Transició: masculinitats, afectes i cossos.

ORCID:  0000-0003-0639-113X
Universitat:  Universitat Oberta de Catalunya

Begonya Enguix Grau
Autor

Llicenciada en Antropologia Americana per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). És doctora en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i professora agregada de la UOC on dirigeix el grau interuniversitari URV-UOC d’Antropologia i Evolució Humana. El 2019 va ocupar la càtedra convidada Aigner-Rollett per a estudis de dones i gènere a la Karl-Franzens Universität de Graz (Àustria), on continua vinculada com a professora visitant. És la directora del grup de recerca consolidat MEDUSA_Gèneres en Transició: masculinitats, afectes i cossos, i al llarg de la seva trajectòria ha participat en nombrosos projectes de recerca nacionals i internacionals sobre temes com migracions, cossos, masculinitats, identitats digitals o minories LGBTIQ. Investiga i imparteix docència en antropologia del gènere (masculinitats i altres expressions de gènere), els cossos, les sexualitats, els afectes, i les seves relacions amb els mitjans, l’activisme i la política.

Mara Martínez Morant
Autor

Doctora en Antropologia Cultural i Social a la Universitat de Barcelona. Durant molts anys ha estat docent i investigadora, i actualment exerceix com a investigadora independent amb línies de treball centrades en el cos, tant humà com dels altres animals, emmarcades en la perspectiva posthumanista. És fundadora i coordinadora d’Antropologia de la Vida Animal. Grup d’estudis d’etnozoologia (adscrit a l’Institut Català d’Antropologia): https://www.antropologiavidaanimal.es/ on desenvolupa feines d’indagació sobre les interrelacions animals en el marc dels estudis crítics animals.

Josep Martí
Autor

Doctorat l’any 1985 a la Philipps-Universität de Marburg, és antropòleg i exerceix la seva activitat professional com a investigador a la Institució Milà i Fontanals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a Barcelona. Al llarg de la seva carrera professional, els principals temes de recerca els ha centrat en els àmbits de les noves significacions socials del patrimoni cultural intangible, identitats col·lectives i cultura, antropologia de la música, antropologia del cos i, més recentment, posthumanisme. Ha dut a terme treball de camp a l’estat espanyol, Alemanya, Itàlia (Sardenya), Japó i a Guinea Equatorial. Imparteix docència deforma regular a la Universitat Oberta de Catalunya, així com a la Universitat de Barcelona.

Llibres relacionats